Everdell : Mistwood & Newleaf

De dieren in het bos van Everdell krijgen er weer enkele leuke extra features bij. Het interessante aan deze uitbreidingen zijn dat ze ook allemaal samen te combineren zijn.  Dus je kan vrij kiezen of je de nieuwe uitbreiding speelt met enkel het basisspel of dat je er enkele andere uitbreidingen zoals Pearlbrook, Spirecrest of Bellfaire wil bijnemen. Wij speelden de nieuwe uitbreidingen enkel met het basisspel. 

Mistwood kan je spelen als solospeler of in een spel met 2. Dus niet met meer. De reden: je speelt tegen Nightweave, een extra imaginaire speler die in het gedaante van het spin speelt. Je krijgt 1 grote pion van Nightweave en 8 kleine spinnen (werkers).

Nightweave speelt haar beurt met behulp van actiekaarten.  Op elke actiekaart staat per seizoen de mogelijke acties die ze kan spelen.  Als Nightweave in winter zit kijk je naar het wintersymbool om haar actie uit te voeren. Voor de actiekaarten van Nightweave is er ook altijd een bijkomende optie voorzien.  Stel dat de actie van Nightweave is : plaats een werker bij de bessen en jouw werker staat daar al, dan neem je de andere actie van de kaart.

De spin is dus heel krachtig met haar acties.  Zo kan ze ook kaarten van de wei nemen.  Om de kaart te bepalen, gebruik je de achtzijdige dobbelsteen. De spin speelt al haar acties via actiekaarten.  Dit kan zijn : plaats een werker, plaats Nightweave zelf naar wei op een kaart of neem kaarten. 

Idem zoals alle spelers gaat Nightweave ook van seizoen naar seizoen. Zodra Nightweave op de wei geplaatst is en al haar werkers zijn uitgestuurd, start Nightweave een nieuw seizoen. Let op, elk seizoen krijgt Nightweave extra werkers en dit zijn veel meer dan wij krijgen bij een seizoenswissel. Zo krijgt ze bij de overgang naar lente er 1 bij, en bij overgang naar zomer 2, en bij de overgang naar winter 3.

Nightweave heeft ook handkaarten, zonder limiet en ze bouwt haar eigen stad en dieren. Voor elke kaart krijgt ze op het einde punten. Een moeilijkheid is dat per seizoenswissel ze een event kaart opeist.Wil je het nog moeilijker dan kan je nog persoonlijkheidskaarten, plotkaarten en plankaarten toevoegen. Belangrijk detail : bij de uitbreiding Mistwood krijg je ook nog extra module kaarten die je zonder Mistwood kan spelen. Zo zijn er nieuwe boerderij kaarten, waar het de bedoeling is dat je de oude uit je set vervangt door deze nieuwe. Deze nieuwe kaarten hebben andere mogelijkheden en zijn krachtiger.

Als extra module kaarten zitten er 5 legendary kaarten bij voor gebouwen en 5 voor de dieren. Elke speler krijgt in het begin van het spel een legendary gebouw en dier.  Deze kaarten tellen niet mee voor de handlimiet van 8 te bepalen.  Meer nog, als je speelt tellen ze ook niet mee bij de limiet van 15 bouwplaatsen. 

                                                     


Bij de uitbreiding Newleaf krijg je een hele set nieuwe kaarten die je in het basisspel en de andere uitbreidingen kunt gebruiken. Als je niet met Newleaf speelt, dan kan je de kaart locomotief niet gebruiken, aangezien deze samen gaat met het station.

Er zitten eveneens gouden bezet tekens in de doos, deze dien je te gebruiken bij de kaarten waar je eender welk dier gratis mag nemen als je het gebouw hebt met het gouden bezet teken. Ja, je leest het goed, eender welk dier. Bij de voorgaande bezet tekens stond er altijd duidelijk aangeven welk dier je gratis mocht spelen als je het gebouw had, nu mag je dus kiezen. Fijn toch.

Als extra feature krijg je een reservatie token. Normaal heb je drie acties, zijnde een kaart spelen, speel een werker uit, of bereid je voor voor het nieuwe seizoen.  Nu heb je door het reservatie token 1 maal per seizoen ook een reservatie actie extra die je kan uitvoeren.  Je kan hierdoor kaarten uit de wei of bij Newleaf van het station reserveren.  Je plaats het reservatie token en later in het spel kan je een kaart nemen en zelfs voor 1 kost minder.

In doos van Newleaf zitten ook tickets, deze kan je ook gebruiken zonder Newleaf zelf. Je kan het ticket gebruiken om een werker te verplaatsen.  Je kan het ticket maar 2 maal gebruiken, maar je krijgt hierdoor weer een extra strategie in het spel.

Bij Newleaf krijg je een nieuw stuk spelbord, zijnde een station. Het doel van het station is om extra punten te scoren door middel van bezoekers.  Je kan dus investeren in bezoekerskaarten. Bij het station kan je een treintegel krijgen. Deze treintegels zorgen voor extra grondstoffen. Gelijkaardig aan de wei liggen naast het station 3 kaarten. Als je vanuit het station een kaart neemt dan krijg je er ook een treintegel bij, zodat je snel grondstoffen kan scoren.

Je ziet dus, weer heel wat extra modules, spelcombinaties en mogelijkheden. Je kan telkens opnieuw andere combinaties samenstellen om Everdell te spelen. 

Deze 2 uitbreidingen zijn geschonken door Starling Games / Tabletop Tycoon, en zijn vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Mistwood en Newleaf zijn te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 40 - 100 minuten

 

Reacties

Populaire posts