Wonga Mania: Banana Economy


Wonga Mania: Banana Economy is een spel dat stamt uit 2017. Het doel van het spel is vrij eenvoudig. De speler die als eerste drie fondsen weet te vergaren, wint het spel.

Een speler start met een bank, drie geld en vier marktkaarten. Voordat het spel begint, hebben de spelers de mogelijkheid om tot vier marktkaarten te wisselen voor nieuwe marktkaarten. Vervolgens wordt er een spelleider gekozen.
Aan het begin van de ronde, dobbelt de spelleider de productiviteitsdobbelsteen. De inkomenstoken wordt vervolgens zoveel stappen vooruitgezet als de dobbelsteen aangeeft. Vervolgens zijn de spelers aan de beurt. Tijdens hun beurt doorlopen de spelers telkens twee fasen. Dit zijn:
 1. De inkomensfase. Iedere speler ontvangt twee geld als salaris. Hierna krijgen zij rendement van hun obligaties en rendement van hun aandelen. Doordat de economie niet altijd rooskleurig is, kan het zomaar zijn dat een speler aan het begin van een ronde geld verliest. 
 2. De actiefase. Spelers mogen tijdens hun beurt tot drie acties uitvoeren. Hiervoor hebben ze de keuze uit zes verschillende acties. 
  - Neem een kaart uit de bank op hand. Door dit te doen, heb je minder geld tot je beschikking, maar heb je wel de keuze uit meer kaarten om te spelen.
  - Speel een kaart uit je hand.
  - Ruil een kaart uit je hand met een nieuwe kaart.
  - Verkoop een kaart. Dit kan een obligatie, aandeel of gebouw zijn. Op deze manier vergaar je meer geld. 
  - Koop een verzekering. Een verzekering beschermt je tegen de onverwachte effecten die de markt soms kan hebben op een economie. Nadeel is wel dat een verzekering je maar twee rondes beschermt.
  - Koop een fonds. 
Als een speler zijn derde fonds koopt, dan wordt de huidige ronde afgemaakt. 

Wonga Mania: Banana Economy is een snel te leren, eenvoudig familiespel, met een uniek thema. Voor de veelspeler zal het te eenvoudig zijn, maar iemand die zo nu en dan een spelletje wil spelen zonder daar al teveel bij na te hoeven denken, is dit een ideaal spel.Aantal spelers: 2-5
Speelduur: 30 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Wongamania: Banana Economy is binnenkort te spelen bij Het Geel Pionneke

Dit spel is geschonken door Singapore Boardgames / Capital Gains Studio

Reacties

Populaire posts