Tokaido Duo

Velen van jullie zijn vast bekend met het spel Tokaido. Hierin nemen 2 tot 5 spelers het tegen elkaar op, zij reizen door Japan via de straat Tokaido van Kyoto naar Edo. Onderweg verzamelen ze souvenirs en genieten ze van de vele uitzichten. In Tokaido duo gaan jullie met zijn tweeën op pad. Jullie ontdekken samen het kleinste eiland van Japan, Shikoku. Ook in dit tweespeler-spel ontdek je vele diverse landschappen. Dit doe je door de ogen van drie verschillende personages om zo een optimale spirituele reis te ervaren. 


De drie personages die je vergezellen zijn de pionier, de handelaar en de kunstenaar. Allen hebben ze hun eigen karaktertrekken waar je dankbaar gebruik van kunt maken. De pelgrim bezoekt tempels, bossen, warmwaterbronnen en kusten. De kunstenaar is eigenlijk alleen maar geïnteresseerd om een zo mooi mogelijk schilderij te maken. De handelaar, en de naam zegt het al, wil zo veel mogelijk geld verdienen door zijn koopwaar tegen de beste prijs te verkopen. 

Hoe gaat het spel in zijn werk? Iedere speler start aan één zijde van het bord en plaatst de diverse personages op de daarvoor bestemde velden. Hiervoor kun je even spieken in de handleiding, maar ook op het speelveld wordt het keurig aangegeven. De spelers ontvangen voorts de drie tableaus in zijn kleur behorend bij de drie personages. De schilderstukken van de kunstenaar worden gehusseld en ondersteboven op de vakjes van het pallet gelegd. Op het tableau van de pionier zijn gaatjes gemaakt om je pion te laten lopen over het scorespoor. De handelaar heeft een opslagplaats voor zes goederen, waarvan je er vijf mag gebruiken. Verder is er op ieder tableau nog plaats gemaakt voor een extra fiche waaruit je voordelen kunt halen. 


De startspeler werpt de drie gekleurde dobbelsteen en kiest er één uit. Deze actie moet hij uit gaan voeren. Let erop dat je alle aangeven cijfers op de dobbelsteen moet gebruiken. Kun je dat niet, dan mag je deze ronde die dobbelsteen niet gebruiken. Kies je de pionier uit, dan loop je het aantal vakjes dat de dobbelsteen aangeeft over de buitenrand. Kom je op een rood veld, dan loop je één stapje op het rode spoor van je tableau. Dit geldt ook voor het groende veld, op het groene spoor. Kom je op een warenveld, dan mag je het aantal afgebeelde munten nemen. 
De handelaar kan kiezen om via de oranjelijnen het aantal aangegeven stappen te wandelen en hierbij waren aan te kopen of te verkopen. De kunstenaar loopt over de gebieden om een mooi schilderstuk te maken. Je mag nu gaan kiezen om direct te schilderen, of om de eerste drie schilderstukken te bekijken. Het gebied waar je uitkomt met je kunstenaar, moet namelijk overeenkomen met het landschap op je schilderij. In een beurt neem je één of twee dobbelstenen en vervolgens wordt de andere speler startspeler. Dit gaat zo door, totdat alle schilderstukken gemaakt zijn, of totdat de pionier zijn laatste veld op het groene of rode spoort bereikt heeft of totdat de handelaar alle beschikbare plaatsen voor de goudstukken gevuld heeft. De punten worden opgeteld, en degene met de meeste punten wint. 

Tokaido Duo is een snelle variant op zijn grote broer. Maar doet qua spelervaring niet onder. Persoonlijk geef ik zelf de voorkeur aan de Duo-versie. Sneller, maar met genoeg afwisseling en spanning. 

Aantal spelers: 2
Speelduur: 25 minuten
Leeftijd: Vanaf 8 jaar

Dit spel is geschonken door Funforge

Tokaido Duo is binnenkort te spelen bij Het Geel PionnekeReacties

Populaire posts