Maui

Kennen jullie het soort van toeristen die extra vroeg opstaan om een spurtje te trekken naar die ene perfecte ligzetel aan het zwembad of het strand, om daar een handdoek te werpen en daarmee die plaats te reserveren voor de rest van de dag ? Gelukkig hoef je dat niet te doen met een spelletje Maui, maar toch gaan we proberen onze handdoeken op de beste plaatsen te leggen, en liefst volgens een bepaald patroon. Plaatsen dicht bij de oceaan of in de schaduw van de palmbomen zijn hier de plaatsen die de meeste punten gaan opleveren, maar daar zijn ook risico's aan verbonden.

Elke speler heeft zijn eigen spelbord met daarop een strand afgebeeld. Er is plaats voorzien voor exact 13 strandlakens van links naar rechts, en er zijn 7 verschillende niveaus van dicht tegen de oceaan tot vlak aan de palmbomen. Plaats de 8 parasols willekeurig op de 8 voorziene plaatsen op het strand. Elke speler plaatst 1 willekeurige handdoek in de meest linkse kolom van hun spelbord. In het midden van de tafel komt een soort van markt met daarop 6 handdoeken in 3 kolommen en 2 rijen. Naast elke rij komt 1 dollar te liggen, eveneens het bedrag waar elke speler mee start. Voor het scorebord komt er een schelp van elke speler te liggen, en de startspeler ontvangt de zeester en kan van start gaan.

In een spelbeurt kan je 2 verschillende dingen doen : of je neemt al het geld dat naast een rij handdoeken ligt in de markt, of je neemt een handdoek van diezelfde markt. De 2 handdoeken aan de linkerkant zijn gratis, de 2 handdoeken in het midden kosten elk 1 dollar, de 2 handdoeken aan de rechterkant kosten elk 2 dollars. De dollars die je betaald leg je in de rij waar je de handdoek neemt. Elke handdoek die je neemt bestaat uit 3 patronen. Bij het aanpuzzelen van de genomen handdoek op je eigen spelbord, moet er minstens 1 van die patronen overeenkomen met de vorige handdoek. Voor elk patroon dat overeenkomt, mag je je schelp verder zetten op het overeenkomstig scorespoor. En hoe dichter je een patroon kan laten overeenkomen tegen de oceaan of tegen de palmbomen, des te meer vakjes je kan verder gaan met de schelp. Maar opgelet, als je een handdoek in het water moet leggen, of in de jungle, zal je een strafpunt moeten nemen per vak dat buiten het strand ligt.

Als het je lukt om een parasol te bedekken met een handdoek, krijg je de bonus die op de parasol staat. Die bonus kan gaan van een schelp verder te mogen bewegen tot het ontvangen van parels. Die parels worden op het einde van het spel gescoord. Via je schelpen heb je de mogelijkheid om losse patronen te winnen. Die kan je over een handdoek plaatsen als er een deel van het patroon niet overeenkomt met wat je nodig hebt. Het spel gaat verder totdat er een speler is die zijn laatste handdoek geplaatst heeft. Daarna wordt de spelronde verder afgemaakt, zodat iedereen evenveel aan de beurt is geweest. Koos je tijdens het spel vaak om geld te nemen in plaats van een handdoek, kan het zijn dat je heel wat minder handdoeken op het strand hebt liggen dan de speler die het spel beëindigde.


De spelborden van de spelers zijn dubbelzijdig. De andere kant heeft krabben over het strand lopen. Als je een krab afdekt met een strandlaken, kruipt de krab op dat deel van de handdoek en dat kan dat je punten kosten. Op het einde van het spel krijg je nog een punt per dollar dat je overhebt, krijg je punten voor je schelpen en voor de verzamelde parels. De speler met de meeste punten mag zich strandmeester van Maui noemen.

Dit spel is geschonken door Plan B games / Next Move en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Maui is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2-4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 30 minuten

Reacties

Populaire posts