Cat in the box

Cat in the Box is een verfrissend en innovatief kaartspel dat een unieke draai geeft aan het traditionele slagen halen genre. Met kleurloze kaarten en een twist op het toewijzen van kleuren, biedt dit spel een boeiende ervaring voor spelers die van strategie en bluffen houden. Doel van het spel: slagen halen.

Afhankelijk van het aantal  spelers  krijgt elke speler een aantal kaarten op hand die op zich geen kleur hebben.  Bij het uitspelen van een kaart zullen de spelers zelf kunnen beslissen welke kleur ze aan hun kaarten willen toewijzen. Echter, er kan slechts één kaart zijn met een bepaald getal in elke kleur, wat leidt tot een interessante dynamiek van keuzes en beperkingen. Het toewijzen van kleuren gebeurt door het plaatsen van een kaart naast het eigen spelersbord waarop aan elke zijde een kleur staat.  Je legt de kaart dus aan de zijde van de kleur die je wil geven. Vervolgens plaats je een eigen pion op het speelbord in het midden, waardoor andere spelers op de hoogte zijn van de genomen beslissing. Dit creëert niet alleen een visueel element in het spel, maar voegt ook een strategische laag toe, omdat spelers moeten nadenken over welke getallen met kleuren ze willen behouden en welke  getallen en kleuren ze willen blokkeren voor hun tegenstanders.

Een boeiend aspect van Cat in the Box is de troefmechaniek,  de startspeler kiest de kleur van de troef.  In principe zouden alle spelers moeten kunnen volgen aangezien ze zelf de kleur kunnen kiezen.  Behalve uiteraard als het getal van die kleur al is aangeduid als zijnde gespeeld, dan kan je deze kaart niet toewijzen aan deze kleur.  Maar ongeacht of een speler al dan niet kan volgen, de speler kan ten allen tijden bepalen dat hij/zij deze kleur niet meer heeft.  Om dit duidelijk te maken voor iedereen neemt deze speler op zijn eigen spelersbord een eigen pon weg bij deze kleur.  Wat dan ook betekent dat deze speler in deze ronde deze kleur niet meer mag spelen. In het spel wordt bij het winnen van een slag altijd eerst gekeken naar de kleur van de kaart. Een rode gespeelde kaart is altijd hoger dan de andere kleuren (blauw, geel, groen).  Is er geen rode kaart gespeeld dan wordt er gekeken naar de troefkaart.  De speler met de hoogste waarde in troef wint de slag.  Is er wel een rode kaart gespeeld maar is rood geen troef dan wint de hoogst gespeelde rode kaart.  Is rood troef dan wint uiteraard ook de hoogst gespeelde rode kaart.  Bij de kleur rood zit er nog een andere twist.  Rood mag pas als troef uitgekomen worden als rood door een andere speler werd uitgespeeld die heeft aangegeven dat hij/zij de troefkleur niet kan volgen. Vanaf dan mag rood ook als troefkleur gekozen worden.

De inzet wordt verhoogd met de gokfase aan het begin van het spel, waar spelers moeten voorspellen hoeveel slagen ze denken te behalen. Deze voorspellingen voegen een element van risico toe, aangezien spelers beloond worden voor het nauwkeurig inschatten van hun prestaties.  Elke gehaalde slag telt voor 1 punt, maar als je ook juist hebt kunnen voorspellen krijg je een bonus. Deze bonus wordt geteld als volgt: tel  het aantal aaneensluitende pionnen die je hebt geplaatst op het speelbord, enkel de grootste groep van je eigen pionnen telt. En er is nog een twist, het kan voorkomen dat je hebt aangegeven dat je een bepaalde een kleur niet hebt en dat je alsnog een kaart niet kan spelen.  Bijvoorbeeld je hebt aangegeven dat je geen groen hebt. Je hebt nog een kaart met waarde 3 op hand.  Op het gezamenlijke spelbord zien we dat getal drie al gespeeld werd in de kleuren rood, geel en blauw.  Aangezien jij nog een twee hebt die geen groen kan zijn aangezien je hebt aangegeven dat jij deze kleur niet meer had en alle andere kleuren van waarde 3 al gespeeld zijn zitten we met een paradox.  Een speler die in paradox zit krijgt een min punt voor elke slag dat ze gewonnen hadden.

Cat in the Box biedt een vernieuwende kijk op het slagen halen, heeft strategische keuzes en een boeiende troefmechaniek. Het spel weet de balans te vinden tussen toegankelijkheid en diepgang, waardoor het geschikt is voor zowel casual als ervaren kaartspelers. Met zijn unieke twist op kleurtoewijzing, staat Cat in the Box garant voor spannende en verrassende speelsessies die keer op keer zullen uitnodigen voor een volgende ronde.


Dit spel is geschonken door Pegasus Spiele en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cat in the box is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 2 - 5
Leeftijd : vanaf 13 jaar
Speelduur : 20 - 40 minuten

Reacties

Populaire posts