Find the source

Find The Source is een solo- en coöperatief roll-and-write-spel voor 1 tot 3 spelers. De doos zegt 15 minuten speeltijd, maar dit kan wel oplopen de eerste keer dat je het speelt. De 3-speler limiet is een beetje vreemd, maar dat komt vooral omdat het spel slechts een beperkt aantal borden heeft.



Het spel bestaat voornamelijk uit dobbelstenen en uitwisbare borden: de doos is helemaal gevuld met borden. Dit zijn de kartonnen borden voor de uitbreidingen. De spelregels bestaan uit drieluikspamfletten. Er zijn eigenlijk twee handleidingen. Een voor het solospel en één voor het multiplayer spel.

Er zijn 9 spelersborden in 3 sets van 3, gelabeld als A, B en C. Bij een multiplayer spel moet iedereen in de groep een bord uit dezelfde set krijgen. De reden: elk spelersbord heeft een set van 6 items en ze moeten allemaal dezelfde items zijn, zodat je items aan elkaar kunt "geven" (zonder een ander bord te hoeven lezen). Kortom, de drie sets geven de spelers wat variatie: de items verschillen afhankelijk van welke set je gebruikt.

De andere 9 borden zijn 3 sets van de 3 stadstegels: net als de spelersborden moeten bij multiplayer spellen alle spelers een tegel uit dezelfde set krijgen (gelabeld als 1,2,3). Elke stad heeft verschillende locaties met verschillende mogelijkheden en lay-outs. Nogmaals, de drie sets steden zijn voor variatie. En dan zijn er 9 dobbelstenen (3 voor elke speler) en 3 uitwisbare markers met gummetjes. Om eerlijk te was ik verbaasd dat er een Nederlandstalige handleiding aanwezig was, enkel het leest nogal stroef en er staan redelijk wat schrijffouten in. Er wordt aangeraden om het spel te leren door eerst het solo-regelboek te lezen en dan pas multiplayer te spelen. Dus, lees eerst de solo-regels, speel een spel en dan kun je je vrienden multiplayer leren.


Elke beurt dobbelen alle spelers twee dobbelstenen (dubbele worpen worden altijd opnieuw gegooid) totdat je twee verschillende waarden krijgt. Je mag een van de dobbelstenen kiezen om te gebruiken: dit is het aantal acties dat je deze beurt krijgt. (Markeer de acties op de derde dobbelsteen en zet deze op je blad).

Waarom zou je niet altijd de grotere waarde kiezen voor het aantal acties? Ten eerste kost de grotere waarde een energie. Elke speler heeft een beperkte hoeveelheid energie bovenaan het spelersblad: als een speler ooit zonder komt te zitten, is het spel voorbij. De tweede reden is dat als je kiest voor het lagere aantal acties, je een van je vijf vaardigheden kunt upgraden.

Links van je spelersbord is de stad. Spelers gebruiken acties om bendes te bestrijden, te bewegen, locaties te activeren en onderzoek te doen. Mocht het niet duidelijk zijn uit de naam van het spel, het doel van het spel is om de Bron te vinden. De Bron is een stadslocatie waar het grote kwaad zich schuilhoudt... je moet de locatie van de Bron vinden, daar binnendringen en alle Agent Teams op die locatie uitschakelen. Als je dat doet, win je. Spelers verliezen als ze ooit zonder energie komen te zitten of niet in staat zijn om de locatie van de Bron te vinden.

 
De solo opstelling is vrij eenvoudig! Pak een spelersbord en een stadsbord en zet ze aan elkaar vast! Er zijn 3 verschillende soorten spelersborden (waar de items variëren) en 3 verschillende soorten steden (waar de locatievaardigheden variëren), dus er is wat variatie in het spel! Let op dat de borden eigenlijk heel mooi in elkaar passen.

Terwijl ik speelde, was ik constant bezig. Ik moest vooruit denken wat ik wilde doen, kiezen wanneer ik minder acties wilde nemen om vaardigheden te upgraden, maar altijd energie en munitie in evenwicht houden. Eerlijk gezegd werkte het solospel behoorlijk goed. Ik kan me voorstellen dat ik dit speel als ik wacht op iemand, of als ik 20 minuten tijd wil doden.

Het coöperatieve spel lijkt erg op het solospel. Elke speler krijgt een bord (zorg ervoor dat de spelers- en stadsborden overeenkomen) en doet alles wat de solospeler op zijn bord zou doen. Het verschil is dat de onderzoek- en hack acties worden gedeeld, dus wanneer een speler onderzoekt, markeren alle spelers informatie. De hack actie wordt veel moeilijker, omdat meer spelers rijen van de stad moeten onderzoeken om de hack mogelijk te maken.


Het andere grote verschil is dat spelers een actie kunnen gebruiken om munitie, gezondheid en items te delen. Als een speler tekortschiet in een beurt, kunnen spelers dingen doorgeven.

Spelers winnen of verliezen allemaal samen: als een speler zonder energie komt te zitten, verliezen alle spelers. Nadat de Bron is ontdekt, is het op alle stadsborden hetzelfde. Dus, elke speler moet "een andere ingang behandelen" van de locatie van de Bron en de agenten uitschakelen. Spelers winnen wanneer alle spelers de Agenten bij hun ingang hebben behandeld.

Dit spel is geschonken door Animus Magnus Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 3
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 10 - 30 minuten



Reacties

Populaire posts