Karvi

In Karvi neem je de rol op als viking leider en je gaat met jouw vikingschip de Noorse zeeën bevaren en veroveren. Elke speler wil uiteraard dat zijn naam in de geschiedenisboeken komt als de meeste belangrijke en invloedrijke leider en dat vertaalt zich in de meeste punten. 

Elke speler krijgt een apart spelbord met hierop  ruimte voor upgrade tegels, rune stenen, vechters, torens en handelsposten.  Daarnaast krijgt elke speler een schip toegewezen waarmee je tijdens het spel over het speelbord kan varen en 2 dobbelstenen (in een spel van 2 tot 3 spelers en 1 dobbelsteen in een spel met 4 spelers) om acties uit te voeren.

Heel bijzonder is dat de dobbelsteen die je kan inzetten voor een actie ook dient als betaalmiddel. Je mag je dobbelsteen pas op een actieveld zetten als de waarde van de dobbelsteen hoger of gelijk is aan de kost van de actie. Klein leuk weetje: het betaalmiddel dat aangegeven is op de dobbelsteen is bier.  Hoe meer bier op de dobbelsteen des te meer acties je kan uitvoeren. In de handleiding staat dat als je wil dat je manschappen iets doen, dan ze dan dorst krijgen. Persoonlijk vind ik dit wel tof gevonden.

De beurtvolgorde van de spelers is bepaald door de dobbelsteen die helemaal achteraan op het spoor staat.  Even een voorbeeld: als je met drie spelers speelt en de volgorde van de dobbelstenen is bij start rood, geel en als laatste groen, rood  mag eerst. Stel dat rood vervolgens zijn dobbelsteen tussen geel en groen plaats, daardoor komt rood voor groen nog eens aan de beurt.

Elke beurt kan je dus met de dobbelsteen aangeven welke actie je wil uitvoeren.  Los van de betalende acties zijn er ook nog enkele gratis acties ter beschikking die je eender wanneer tijdens je beurt kan uitvoeren. We overlopen kort wat je allemaal kan doen.

Op het gezamenlijke spelbord kan je met schip varen naar een nieuwe locatie om hier te handelen, te vechten of een toren of handelspost te zetten. Je kan investeren in upgrade kaarten, bier en brood aanvullen, zorgen dat je krijgers sterker worden, verzamelen van rune stenen. Het zijn voornamelijk de rune stenen die je punten bezorgen op het einde van het spel.  Op deze rune stenen staan vereisten en als je aan de voorwaarde voldoet scoor je punten. Er staan zelf twee vereisten op, zijnde één makkelijke en één moeilijke.  Je mag zelf kiezen welke je voor de eindtelling wil gebruiken, uiteraard als je voldoet aan de moeilijke dan zal je deze willen scoren aangezien de te scoren punten hier ook groter zijn.

Voor de eindtelling wordt er ook gekeken naar de totale gevechtssterkte van je krijgers, het aantal handelstegels, de overschot aan bier, brood, goud, upgradekaarten en andere hulpmiddelen. Bij het kiezen van een actie zal je dus goed moeten afwegen waar je dobbelsteen plaatst: gaat je voorkeur naar een bepaalde actie of wil je toch sneller terug aan de beurt zijn dan een andere speler? Planning en strategie zijn een vereiste als jij dit spel wil winnen.

Wat ik ook mooi vind is dat er aandacht geschonken is aan het materiaal, er is niets van plastic te bespeuren.  Alle materiaal is ecologisch verantwoord.  Om alles netjes terug op te bergen werden en 7 kartonnen kistjes voorzien, die volledig passen in het thema. Ben jij klaar om de woeste zeeën te bevaren?

Dit spel is geschonken door Hans im Glueck en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 12 jaar
Speelduur : 120 - 180 minuten

Reacties

Populaire posts