Rip


Een spel met een originele insteek, dit kleine doosje. De titel doet niet veel goeds vermoeden, er is immers een moord gepleegd. Tijd voor de politie en hun labo om in actie te schieten, alleen gebeurt er niet wat je zou verwachten, namelijk het doorploegen van de crime scene op zoek naar bewijzen. De onderzoekers in dit spel zijn echter geen laboranten maar gewiekste dieven die vermomd als plaats delict onderzoeken op jacht zijn naar de waardevolle voorwerpen van het slachtoffer, om deze te stelen en achteraf een mooi centje aan te verdienen.


Het spel start met het uitdelen van de personageskaarten (deze blijven geheim), hierop leert de speler in welke voorwerpen zijn boef het meest geïnteresseerd is, en hoeveel punten het oplevert als ze erin slagen een bepaald aantal voorwerpen te stelen. En er valt nogal wat van waarde te scoren: van een edelstenenring of 'De Sterrennacht' van Van Gogh, over een wijncollectie tot zelfs een aantal blikken bonen in tomatensaus.

Hiervoor krijgt elke speler een set van dertien handkaarten (tien, genummerd van 1-10 en drie 'vliegenkaarten (waarde : 0)) die hij mag inzetten om een voorwerp binnen te halen. Deze voorwerpkaarten vormen op een speciale manier (8 'open' kaarten vormen samen met 7 'gedekte' kaarten) door elkaar geschud een trekstapel. De bovenste 3 kaarten worden in het midden van de tafel gelegd: voor deze voorwerpen barst de strijd eerste los.


Een beurt bestaat uit het aanleggen van een van je drie bovenste handkaarten rond een voorwerpkaart. Aangrenzend aan een eerder gelegde kaart, en tegenovergesteld (open/dicht) dan deze eerdere kaart. Kies dus wijs waar en hoe je je handkaarten aflegt. Gok je op een gedekte voorwerpkaart of ben je eerder beredeneerd maar laat je dan misschien de kaas van je brood eten ? Of speel je een 'nulkaart' uit en stuur je een vlieg op pad om een kijkje te nemen in de inhoud (voorwerpkaart) of waarde (handkaart) van een gespeelde kaart ?


Liggen er drie handkaarten rond een voorwerp? Dan verschijnen er nieuwe voorwerpkaarten op tafel. Bij vier handkaarten per voorwerp worden alle handkaarten onthuld en krijgt de speler met de hoogste waarde het voorwerp. Verzamelt een boef vier voorwerpen, dan is het spel afgelopen. Sommige voorwerpen leveren minpunten op. RIP bevat eveneens een aantal geavanceerde spelmodi, waarbij de moordenaar geen minpunten kan verdienen, of (door de sleutelgatkaart uit te spelen) een speler een andere ervan kan beschuldigen de moordenaar te zijn (en zo het meest waardevolle voorwerp te pakken, àls zijn bewering juist is...)


Laat jullie door het Franse doosje alvast niet tegenhouden voor een rondje RIP te spelen: de spelregels zijn eenvoudig en online ook in het Engels terug te vinden. Trek jullie witte pakjes aan, betreed het plaats delict en start het spel, maar vergeet niet: de moordenaar loopt mogelijk ook nog rond !

Dit spel werd geschonken door Jeux Opla en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15 minuten

Reacties

Populaire posts