Quibbles

Quibbles is het nieuwste spel van Gam'inBiz. Zelf was ik al geruime tijd fan van hun spellen. CuBirds is één van mijn favorieten en zit altijd in mijn tas als we op reis gaan. Ik was dus zeer benieuwd naar deze nieuwste telg.

Het mag gezegd zijn, grafisch is Quibbles weer een toppertje. Visueel is het spel prachtig, de figuren en levendige kleuren spreken echt aan om het spel te spelen. In dit spel, wat je van twee tot vijf spelers kan spelen is het de bedoeling om als snelste kaarten in je privé collectie te krijgen die samen eenentwintig of meer waard zijn als je alle getallen optelt.

Hoe doe je dit?  In het midden worden kaarten gelegd, de markt zeg maar.  Elke speler start met zes kaarten op hand en zal proberen om zo snel mogelijk setjes te maken.  Een setje is een aantal kaarten van eenzelfde getal waarbij het aantal kaarten gelijk is aan de waarde van dat getal.  Bijvoorbeeld vier kaarten met de waarde vier is een setje, zes kaarten van waarde zes is een set. Van zodra je een set hebt, mag je hiervan 1 kaart toevoegen aan je privé collectie, de overschot aan kaarten gaat naar de aflegstapel.

Er zijn drie verschillende acties die je kan gebruiken om kaarten aan je hand toe te voegen en om te proberen om setjes te maken.  De eenvoudigste actie is trekken van de stapel. Hiervoor leg je één kaart uit je hand neer in de markt en mag je twee kaarten van de trekstapel nemen. De andere twee acties zijn iets specialer.  Ofwel leg je één kaart af en neem je combinaties uit te markt die samen de waarde vormen van de kaart die je hebt neergelegd.  Bijvoorbeeld je legt een vier af en je neemt uit de markt een kaart met waarde één + een kaart met waarde drie en twee kaarten van waarde twee.  Ofwel neem je twee tot zes kaarten van je hand en legt deze af en dan mag je uit de markt de kaarten nemen met de totale waarde van de afgelegde kaarten.  Bijvoorbeeld ik leg een één en vier af en neem uit de markt twee kaarten van waarde 5.

Het is dus altijd goed plannen welke kaarten je uit de markt wil nemen en wat de beste actie is om dat te doen.  Je zal ook merken dat je vaak bijna aan je setje bent, maar dat je kaart alsnog zal moeten opofferen om terug kaarten aan je hand toe te voegen.  Niet eenvoudig. Het spel speelt zeer vlot weg en voor je het weet roept er iemand dat ze gewonnen zijn. Voor de eenzame speler is een solo variant aanwezig.

Gam'inBiz heeft met dit spel opnieuw bewezen dat ze in staat zijn om leuke snel speelbare games te creëren. Ik kijk uit naar wat ze in de toekomst nog meer op de markt zullen brengen.

Dit spel is geschonken door Gam'inBiz en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Quibbles is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 -5
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 15 minuten

Reacties

Populaire posts