Saqqara

Saqqara is een Egyptische stad waar vele opgravingen plaatsvonden. Er staan verschillende piramides, waaronder die van Djoser. Maar in ons geval, hebben we het over het kaartspel Saqqara van de Weense Piatnik.

In de doos vinden we 60 artefacten-kaarten, 24 beloningskaarten en 1 regelboekje. De spelregels komen in het Duits, Frans, Hongaars, Tsjechisch en Slovaaks. Jep, dus geen Engels. Maar gelukkig kan je op boardgamegeek de Engelse versie downloaden. Het artwork op de kaarten laat duidelijk zien dat Egypte hier het thema is. 

Bij Saqqara mag je tijdens je beurt uit 2 acties kiezen : oftewel ga je schatten opgraven, door uit de bovenste rij met kaarten een stapel te kiezen en daar kaarten te nemen, totdat je er 5 op hand hebt.
Oftewel ga je 2 handkaarten uit je hand in een rij spelen, in het midden van de tafel. Kaarten uitspelen doe je links of rechts van de startkaart van die rij. De voorwaarde daarbij is dat de getallen op de kaarten even groot of groter moeten zijn.


Leg je een kaart van eenzelfde waarde naast een andere kaart, mag je een bonuskaart bij je nemen. Zodra er een rij is waarvan de som van de kaarten - zonder de dubbele mee te rekenen - gelijk is aan 15, dan mag je de hele rij kaarten nemen en omdraaien. Elke kaart die je zo kan winnen levert je 1 punt op het einde van het spel. De bonuskaarten leveren je ook 1 punt op, tenzij je tegen het einde van het spel meer bonuskaarten dan artefact kaarten hebt. In dat geval is elke bonuskaart 2 punten waard.

Is een rij kaarten om aan te leggen leeg, neem je de laagste kaart van de stapels erboven om een nieuwe rij te starten. Het spel gaat zo beurtelings verder, totdat alle stapels leeg zijn. Wie op dat moment de meeste punten heeft, is de winnaar. Saqqara heeft eenvoudige regels, je bent zeer snel aan het spelen en op een 10-tal minuutjes ben je klaar met het spel. De veelspelers zullen wel wat uitdaging missen in dit kaartspel.

Dit spel is geschonken door Piatnik en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 4
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 - 20 minuten

Reacties

Populaire posts