Donuts

Donuts is een strategisch spel voor 2 personen. Het doel is om 5 donuts van jouw kleur op een rij te krijgen. Dit mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Als geen enkele speler hierin slaagt, dan wordt op het einde van het spel gekeken wie de grootste groep van donuts in zijn/haar kleur heeft om zo winnaar te bepalen.

Het spel gaat als volgt, je stelt een spelbord samen waarop je wil spelen. Hierbij heb je keuze uit 4 dubbelzijdige borden.  Deze borden bevat elk een uniek patroon van 3 op 3 vakjes. Elk vakje is onderverdeeld in een roos en wit gekleurd deel. De verdeling tussen roos en wit kan horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Door de borden telkens anders aan elkaar te puzzelen, krijg je meerdere variaties die ervoor zorgen dat elk spel telkens weer anders is. In de doos zitten ook 30 dubbelzijdige donuts, die je helaas niet kan opeten maar die mij alvast veel zin deden krijgen in een lekkere donut.

 

De eerste speler neemt een donut en kiest hierdoor ook met welke kleur hij /zij wil spelen (vanille of chocolade).  Vervolgens legt de speler de donut in de gekozen kleur op een vakje. Het vakje bepaalt waar de tegenspeler een donut dient te plaatsen.  Is de kleurverdeling roos en wit horizontaal dan moet de donut op een lege plaats gelegd worden op dezelfde rij.  Indien de verdeling verticaal is dan moet de donut op een vrij vakje in de kolom geplaatst worden en bij een diagonale verdeling op een vrij veld diagonaal. Als er geen vrij veld meer is dan mag de tegenspeler de donut eender waar plaatsen.

 

Naast de regel van in welke rij/ kolom je een donut moet plaatsen is het ook zo dat je donuts mag flippen.  En dit kan wel eens heel handig van pas komen om te zorgen dat er 5 donuts in jouw kleur op een rij liggen. Hoe werkt dit?  Als jouw donut of donuts tussen twee aangrenzende/ omsluitende donuts van de tegenspeler komt te liggen, dan mag je die 2 donuts van de tegenspeler omdraaien naar jouw kleur!

Bij dit spel moet je zeker je hoofdje er goed bijhouden en goed nadenken voor je een donut neerlegt, want gelegd is gelegd. Veel succes en blijf dus zeker bij de les als je dit spelletje uit de kast haalt. Tip : zet er meteen ook iets lekkers bij, want geloof mij, je zin voor zoet komt sneller dan je denkt.

Dit is spel is geschonken door Funforge en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 10 minuten

Reacties

Populaire posts