Cascadia Landmarks

Cascadia Landmarks is een uitbreiding voor het spel Cascadia. Persoonlijk was ik zelf al fan van Cascadia en is dit mijn topfavoriet in de categorie tactische puzzelspellen. Het spel is snel uitgelegd en speelt enorm vlot. Voeg daar nog aan toe dat het thema mij enorm aanspreekt daar ik sinds enkele weken terug ben van een prachtige rondreis door Canada. Ik heb met veel bewondering kunnen bekijken en genieten van het landschap en de dieren. Naar de uitbreiding “Landmarks”, was ik zeer benieuwd en vroeg me af of deze uitbreiding al dan niet een meerwaarde geeft aan het reeds perfecte basisspel.

Alvorens we de uitbreiding toelichten beschrijven we eerst nog even het basisspel.

Cascadia speelt zich af in de leefwereld van het wildleven in het noordwesten van de Pacific (Canada & USA). Iedereen start met een starttegel en wil zijn domein uitbreiden en een perfecte habitat maken voor de verschillende dieren. Uitbreiden doe je aan de hand van tegeltjes die aan je eigen starttegel moeten aan gepuzzeld worden.

Elke speler krijgt een starttegel die uit 3 tegels bestaat. Op deze tegels kan je 5 soorten dieren terug vinden : beren, vossen, kariboes, arenden en zalmen. In het midden van de tafel komen er 4 tegels met gebieden open te liggen. Naast elke tegel komt een fiche van een dier te liggen die uit een zak getrokken wordt. De startspeler zal als eerste een tegel  van een gebied met de gekoppelde fiche mogen nemen. Die tegel mag hij eender waar aan de starttegel aanbouwen, maar er moet wel 1 zijde raken aan een andere zijde. De fiche van het dier plaatst de speler op een vrije tegel met een afbeelding van dat dier.

Daarna worden de open tegels met fiches terug aangevuld tot er 4 ter beschikking zijn, en de volgende speler is aan de beurt. Punten kan je op verschillende manier behalen. Bij de start van het spel kies je een setje van kaarten. Zo een set kaarten bevatten alle 5 de dieren en de manier waarop ze punten scoren. De score van setje A is als volgt: de beren scoren punten door koppeltjes te vormen, zonder een andere beer grenzend aan dat koppeltje. Hoe meer koppeltjes je kan vormen, hoe meer punten je kan scoren. De zalmen moeten grenzend aan mekaar liggen, de kariboes op een rechte lijn grenzend aan mekaar, de arenden scoren punten als er geen andere arend grenst aan die tegel. Tot slot scoort de vos punten voor elk unieke soort dat grenst aan die vossentegel.

De meeste tegels hebben 2 of 3 dieren afgebeeld, maar er zitten enkele tegels tussen met slechts 1 dier. Plaats je op die tegel een fiche van dat dier, mag je een denappel nemen. Elke denappel is op het einde van het spel 2 punten waard. De denappels kan je ook inzetten bij het kiezen van je tegel - fiche combinatie. Geef je 1 denappel af, mag je eender welke tegel met eender welke fiche nemen. Of je kan 3 combinaties wegdoen om er 3 nieuwe te maken. Handig, maar het kost je wel telkens 2 punten.

Behalve scoren met de dierenfiches, kan je ook punten scoren voor grootste gebieden. Elke speler telt per gebied uit hoeveel tegels het grootste gebied bestaat, en zal evenveel punten scoren.

Nu iedereen mee is met het basisspel  kan ik nu met volle overtuiging praten over de uitbreiding Landmarks. Een eerste klein element om alvast te vermelden is dat het spel nu gespeeld kan worden van 1 tot 6 spelers.  In de doos zitten dus extra landschapstegels, dierenfiches, denappels en startkaarten voor een 5de en 6de speler.


Maar de uitbreiding is meer dan dat.  In het basisspel bevat een tegel met 1 dier ook 1 bepaald gebied, in de uitbreiding zijn er 15 tegels met 1 dier waarop verschillende gebieden afgebeeld zijn. De gebiedstegels van de uitbreiding zelf bevatten ook andere samenstellingen van gebieden.  Door deze nieuwe tegels krijg je weer een heel ander puzzelervaring.  Het leuke is ook dat je de tegels van het basisspel en de uitbreiding gewoon kan mixen.  Wil je ze toch liever apart dan zijn tekens voorzien van de tegels die behoren tot de uitbreiding.

In de doos vinden we ook extra scoreopdrachten, 3 extra scoreopdrachten per dier.  Diegene die het spel al vaak gespeeld hebben, kunnen zich een nieuwe tactiek eigen maken om ook deze opdrachten zo goed mogelijk te scoren.

Maar wat dan met “Landmarks” wat is dat dan precies?  Als je deze variant wil spelen, dan krijgt elke speler naast de startkaart ook bij de start een gebiedsfiche met 1 dier.  Naast de scorekaarten voor dieren kan er bij Landmarks ook een extra scoring worden toegepast voor de verschillende gebieden (bos, prairie, bergen, rivieren en moeras). Per gebied worden er evenveel scorekaarten klaargelegd als het aantal spelers.  Van zodra je een gebiedstegel aanbouwt en je gebied heeft hierdoor een grote van 5 of meer tegels bereikt dan mag je op die tegel een gebiedsteken plaatsen en een scorekaart van dat gebied nemen.  Belangrijk eens je een gebiedsteken geplaatst hebt mag je op deze gebiedstegel geen dierenfiche meer leggen en je mag ook maar slechts een gebiedsteken per soort gebied nemen.  Deze regels creĂ«ren een nieuwe twist in het spel  aangezien er meer keuzes zijn, ga je slim moeten zijn met puzzelen en krijg je meer interactie met je medespelers.

Als laatste is er in de handleiding ook een alternatieve regel voorzien voor een sneller spel.  Als je hiervoor kiest dan krijgt iedere speler onmiddellijk bij de start 5 eigen gebiedsfiches en dierenfiches  in zijn privĂ© voorraad. Elke speler kan hierdoor naast zijn gewone beurt ook kiezen voor een extra beurt en gebruik maken van een gebiedstegel en dierenfiche uit deze eigen voorraad.

Wij speelden het spel met 2 en met de uitbreiding Landmarks, naar mijn ervaring voegt dit zeker een extra dimensie toe aan de spelervaring. 

Deze uitbreiding is geschonken door AEG en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Cascadia Landmarks is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers : 1 - 6
Leeftijd : vanaf 10 jaar
Speelduur : 30 - 45 minuten

Reacties

Populaire posts