Luminis

Luminis verwijst naar de kunstzinnige glas-in-loodramen die in vele kerken en kathedralen voor een prachtige lichtinval zorgen. Het doel van dit spel is dan ook het bouwen van een kathedraal waarbij de kaarten met glasramen zowel als bouwelementen als als grondstoffen dienst doen. Wie als eerste een torenspits kan bouwen is de winnaar.

Het kaartendeck bestaat uit kaarten van niveau 1 tot 3. Deze worden geschud en in evenredige ongedekte stapels verdeeld naargelang het aantal spelers. Van de 6 niveau 4 kaarten (de spitsen) worden er random 3 of 4 opengelegd, ook weer volgens het aantal spelers. De eerste speler kiest nu een stapel en neemt daar 4 niveau 1 kaarten uit naar keuze. De rest wordt opnieuw geschud en teruggelegd. Speler 2 doet hetzelfde maar mag 5 kaarten kiezen, de anderen zelfs 6 kaarten.

In je beurt heb je 2 keuzes: een kaart op hand nemen, of een kaart uit je hand bouwen. Een kaart trekken is simpel: neem gewoon de bovenste (open) kaart van één van de stapels. Je mag maximum 7 kaarten op hand hebben. Om een kaart te bouwen moet je de gepaste grondstoffen betalen. Deze staan linksonder vermeld, gewoonlijk een mix van 3 soorten. De grondstoffen zelf vind je ook terug op je kaarten, in het centrale deel. Een eerste manier om te betalen is door kaarten af te leggen op één of meer stapels naar keuze. Je krijgt dan eenmalig de dubbele waarde.

Uiteraard begin je op niveau 1 te bouwen. Dat moet aaneengesloten blijven. Hogere niveaus komen hier bovenop te liggen maar hoeven niet horizontaal aan te sluiten. Zodra je gebouwd hebt wordt de grondstof van die kaart permanent, dwz je kan ze in een volgende beurt meetellen als betaling. Daarnaast heeft elke kaart bovenaan nog een aparte, extra grondstof. Maar die mag je enkel gebruiken als je aanbouwt aan die kaart, volgens de aangegeven pijlen (links, rechts, recht boven, schuin boven). Op die manier bouw je je kathedraal uit en bekom je tegelijkertijd een grondstoffencentrale.

Sommige kaarten hebben bovendien een bijzonder symbool. Als zo'n kaart gebouwd wordt mag de actieve speler een andere speler aanduiden, die dan bij iemand anders een kaart uit diens hand mag trekken. Wie als eerste een spits kan bouwen wint onmiddellijk het spel. Let op: je mag hiervoor geen kaarten als grondstof afleggen, je moet dus alle grondstoffen kunnen halen uit je kathedraal.

Luminis is een eenvoudig kaartspel uit de categorie der familiespellen. De kaarten zijn van goede kwaliteit, maar naar mijn mening nogal donker. Gelukkig is er net voldoende contrast om de grondstofsymbolen te onderscheiden. Het mechanisme is leuk gevonden, vooral de optie om een extra grondstof te bekomen als je aanbouwt draagt bij tot tactisch gepuzzel. Maar ook het afleggen vraagt denkwerk, omdat je hiermee kaarten zou kunnen blokkeren die gunstig kunnen zijn voor anderen. Al bij al een vlot en aangenaam tussendoortje waar je je verstand toch een beetje op de spits moet drijven.

Dit spel werd geschonken door Don't Panic Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.



Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 30 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar


Reacties

Populaire posts