Builders High
Het zal niet als een verrassing komen dat Builder's High de focus legt op het bouwen van gebouwen. Dat gebeurt middels budgetkaarten van verschillende beschikbare waarden. De twist is hier echter dat je exact de gevraagde kost moet betalen met een gepaste combinatie van budgetkaarten. Verspilling (en weergeven) is hier dus niet aan de orde. Het doel van al dit bouwen is in de eerste plaats om te voldoen aan één van de willekeurig gekozen stadsplanningskaarten. Dit kan een bepaald aantal gebouwen zijn van een zeker type of van een zekere kost.
Bij de start krijg je al 5 gebouwenkaarten op hand en 5 budgetkaarten. Van de rest maak je twee trekstapels, en van de gebouwenkaarten worden er bovendien 9 open gelegd. In je beurt heb je drie opties: een kaart trekken, een kaart ruilen, of een gebouw vanop hand bouwen. Kies je voor optie 1, dan heb je weer twee mogelijkheden: 1 open kaart nemen, of 2 van een gedekte stapel (mag verschillend zijn). Een kaart ruilen spreekt voor zich, maar het moet wel hetzelfde type zijn. Kies je voor bouwen, dan leg je zoals gezegd de gepaste kost aan budgetkaarten af. Het gebouw komt voor je te liggen, de budgetkaarten worden nu opengelegd per waarde (en komen dus beschikbaar voor andere spelers).
Zodra je voldoet aan een stadsplan, mag je die kaart nemen. Hiermee start voor jou nu ook de tweede fase van het spel. Vanaf nu is het namelijk de bedoeling om zo snel mogelijk van je handkaarten af te geraken. En dat klinkt eenvoudiger dan het is! Wie daar als eerste in slaagt wint het spel.
Ik moet verder nog toevoegen dat gebouwen een speciale eigenschap bezitten die de kost van een gebouw kunnen beïnvloeden, die je toelaten extra kaarten af te leggen of andere nuttige acties. Het komt er dus op aan je geld goed te beheren en de juiste eigenschappen op de gepaste moment te gebruiken, maar vooral ook om een flexibele mix van kaarten op te bouwen.
Builder's High is een vlot kaartspel dat snel is uitgelegd. In het begin zit je wel te vloeken op de budgetkaarten die niet uitkomen, maar naarmate er meer en meer open liggen wordt het eenvoudiger om de gepaste combinatie te maken. Omdat er blijkbaar geen handlimiet is, is het ook verleidelijk om een hele hoop kaarten te verzamelen die allemaal geschikte setjes vormen, om ze dan in opeenvolgende beurten uit te spelen. Dat is misschien een minpuntje. Maar over het algemeen is dit zeker een leuk kaartspel dat opvalt door zijn ongewone insteek (gepast betalen, alles uitspelen). Het is eens iets anders!
Dit spel werd geschonken door Hobby Japan en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 2 - 5
Speelduur: 30 min
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Reacties
Een reactie posten