Hamlet: the village building game

Wie een spel verwacht rond het beroemde toneelstuk van Shakespeare (u weet wel: "To be or not to be") is eraan voor de moeite. Hamlet blijkt niet alleen een Deense koning te zijn, maar is ook een Engelse term voor een klein dorp zonder kerk. De ondertitel van het spel – The Village Building Game – licht al een tipje van de sluier op.

Hamlet is dus inderdaad een competitief stedenbouwspel dat eindigt wanneer de spelers de kerk voltooien en daarmee hun pittoresk dorpje omtoveren in een bloeiende stad. Alhoewel iedereen aan hetzelfde dorp bouwt zal enkel die speler zegevieren die de meeste punten verzamelt door zijn aandeel in de uitbouw van de dorpsfaciliteiten te maximaliseren.

Die punten kunnen op allerlei manieren tot stand komen: uiteraard het vervolledigen van de kerk, maar ook gebouwen neerzetten, orders volbrengen op de markt, wegen bouwen, grondstoffen opwerken, mijlpalen behalen en beloningen incasseren. De sleutel tot succes is een flexibel en uitgebreid transportnetwerk, waarmee je kan bijdragen tot deze activiteiten en die er hopelijk toe leiden dat je de grootste mecenas wordt en daarmee de overwinning wegkaapt.

De dorpskern bestaat uit een aantal vaste tegels in eerder grillige vormen die je geleidelijk aan aan elkaar puzzelt. Bossen leveren hout, steengroeves leveren steen en akkers leveren graan. De meeste tegels bevatten ook wegen die op elkaar moeten aansluiten, maar soms moet je bruggen of wegen bouwen om een gebied bereikbaar te maken. Bijzondere locaties zijn de kerk (met 6 te bouwen onderdelen), het stadhuis (hier kan je extra werkers en ezels aanschaffen) en de markt (voor orders en om extra grondstoffen te kopen). Daarnaast kan je nog andere bouwsels oprichten waarvan de meest relevante gewone grondstoffen opwerken tot kwaliteitsproducten zoals planken, bakstenen, bloem en melk. Afhankelijk van je mijlpalen kan je zelfs in topkwaliteit produceren.

In je beurt ga je eerst je werkers en ezels herpositioneren. De locatie van je werker bepaalt welke actie je kan uitvoeren, en je ezels moeten ervoor zorgen dat je de nodige grondstoffen ter plaatse krijgt. Die bevoorradingslijn is cruciaal, want een grondstof kan in principe maar 1 vakje doorschuiven. Elke ezel op een aangrenzend vakje zorgt voor een extra verplaatsing. Ook opmerkelijk is dat de grondstoffen gemeenschappelijk bezit zijn. Onafhankelijk van wie het geproduceerd heeft, of waar het ligt, iedereen die er aan kan mag het gebruiken. Voor kwaliteitsproducten is er wel een beloning voorzien voor de producent (punten of geld), zelfs dubbel als het topkwaliteit is.

Met het geleverde materiaal kan je uiteindelijk 3 hoofdacties bekostigen: een gebouw activeren (grondstoffen produceren, opwerken etc), aangrenzend een nieuwe tegel bouwen (te kiezen uit een willekeurig aanbod met stijgende prijs) en een weg bouwen tussen je tegel en een andere. Als al je werkers aan bod zijn gekomen is het de beurt aan de volgende speler.

Zoals gezegd eindigt het spel wanneer iemand het laatste deel van de kerk gebouwd heeft. De ronde wordt dan nog uitgespeeld, waarna een eindscore volgt. Dit omvat de mijlpalen- en beloningsfiches die uitgereikt zijn, de speciale landschapstegels, je bruggen en een bonus voor de langste weg. Wie dan de hoogste score heeft, wint het spel.

Hamlet is een niet al te moeilijk, vlot te spelen tegel-leg-spel annex productie- en distributiemachine. Het valt op door zijn ongewone tegelvormen en zijn mooie presentatie. Toch was er ook wat kritiek te horen rond de speltafel. Voor sommigen waren de spelfiguren wat aan de kleine kant, en ook de symbolen op de tegels hadden best wat groter en duidelijker gemogen. Enkele veelspelers vonden verder dat het verloop wat repetitief werd en dat er wat diepgang ontbrak. Maar voor de gemiddelde speler blijft het ondanks deze minpunten een zeer aangename tijdsbesteding.


Dit spel is geschonken door Mighty Boards en is vanaf december te spelen bij Het Geel Pionneke.
Hamlet is te koop bij spelmagazijn.be met 10% korting voor de leden.


Aantal spelers: 1 - 4
Speelduur : 30 - 100 minuten
Leeftijd : vanaf 14 jaar

Reacties

Populaire posts