Cryptrick (+ New Listings Uitbreiding)


Na de ethische hackers, opnieuw een spel met een brandend actueel thema: cryptomunten ! Een ook hier hebben we door het spel te testen weer wat bijgeleerd, namelijk het begrip 'blockchain'. Dit is namelijk een techniek waarmee een netwerk van gebruikers gezamenlijk een database van transacties kan bijhouden. Het bijzondere is dat het moeilijk is om vals te spelen, bijvoorbeeld door dezelfde munt twee keer uit te geven. Altijd nuttige informatie om in het achterhoofd te houden bij een potje Cryptrick.


Het kleine doosje bevat een set aan gekleurde kaarten (5 series van 6 kaarten per kleur) en twee witte 'Trump' (troef) kaarten. De set-up is eenvoudig: er worden zoveel sets in het spel gebracht als er spelers zijn, aangevuld met de twee Trumpkaarten. Alle kaarten worden geschud, en verdeeld onder de spelers. De twee kaarten die overblijven worden gedekt op tafel gelegd  en de eerste ervan wordt opengelegd en bepaalt de 'troef' voor deze ronde (namelijk: de kleur die sterker is dan alle andere). Wit is sowieso troef, dus is de opengelegde kaart bijvoorbeeld een gele, dan zijn geel en wit deze ronde troef. Verschijnt een Trumpkaart als troefkaart, dan is de enige troef die ronde wit.

Een spelronde bestaat uit zes beurten, als iedereen zijn hand leeggespeeld is eindigt de ronde. De startspeler kiest een handkaart en plaats deze open op tafel. De andere spelers beslissen (kloksgewijs) of ze deze kaart willen 'hebben'. De laatste speler die zegt dat hij deze kaart wil hebben krijgt deze ook, en geeft een van zijn handkaarten in ruil aan de startspeler. De gekregen 'open' kaart wordt de 'startkaart' voor deze ronde, en geeft aan welke kaarten de andere kunnen of moeten uitspelen. Deze moeten immers (indien mogelijk) van dezelfde kleur zijn als de startkaart (in dit voorbeeld: blauw). Geen blauwe kaarten op hand ? Dan mag je een witte of een andere kleurenkaart uitspelen. 


De speler met de hoogste kaart wint de ronde (en krijgt alle uitgespeelde kaarten), en om de hoogste kaart te bepalen gelden volgende regels: de sterkste kleur is de witte en de troefkleur, gevolgd door de kleur van de startkaart. Andere kleuren sluiten de rij, en uiteraard tellen ook de getallen op de kaarten. En hou hier even je gedachten bij, want de puntentelling is wat speciaal. Kaarten met een getalwaarde van 3-5 zijn voorzien van blokjes ('blokkaarten'). 

Heb je geen enkele 'blokkaart' verzameld, dan scoor je 5 punten (ongeacht hoeveel kaarten je scoorde). Verwierf je 1, 2 of 3 blokkaarten ? Dan is je score het aantal kaarten x het aantal kleuren. Meer dan 4 blokkaarten gescoord ? Dan is je score het aantal kaarten, zonder rekening te houden met de kleuren. Na drie rondes stopt het spel en wint de speler met de meeste punten Cryptrick ! 


Een vermakelijk klein spelletje dat te omschrijven valt als 'om ter meeste slagen halen met een twist'. Want de puntentelling dwingt je tot goed na te denken welke kaart je gaat uitspelen. Fan van het spelletje en graag met meer dan 5 cryptohandelaars rond de tafel ? De uitbreiding Cryptrick - New Listings bevat extra kaarten zodat tot negen spelers zich op de cryptomarkt kunnen gooien, net als een nieuwe uitdagende spelregel waarbij de blokkaarten kunnen verdeeld worden over meerdere spelers. 

Dit spel werd geschonken door Japon Brand en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 3 - 5
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 15 - 30 minuten

Reacties

Populaire posts