The Girl Who Made the Stars

Het spel vind zijn oorsprong in een Afrikaanse mythe die het ontstaan beschrijft van het melkwegstelsel en de sterren. De saga gaat als volgt: een jong meisje zag haar dorpsgenoten s‘nachts jagen met alle gevaren van dien en wou hiervoor een oplossing. Ze nam wat as uit de vuurplaats en blies het in de lucht en zo zijn de sterren ontstaan. Door de sterren hadden de dorpsbewoners voldoende licht om veilig te  kunnen jagen.

Het spel bevat een gezamenlijk spelbord en een apart bord voor elke speler. Op hun eigen speelbord bouwen de spelers aan een sterrencluster om zo lichtkristallen te ontvangen.  Met deze lichtkristallen kan elke speler bouwen aan het pad op het gezamenlijke spelbord om zo voedsel te vergaren.  De spelers hebben vijf rondes ter beschikking om zoveel mogelijk punten te scoren en zich meester van het licht te noemen.

Elke ronde bestaat uit 4 fase.

Fase 1 is wat men noemt de sterrenkijk fase.  Hier worden as-tekens uit een zak gehaald en in een zeer mooie toren gegooid en die neervallen op een gekleurde schijf.  Iedere speler mag een as-teken nemen van de gekleurde schijf en een kristal nemen die overeenkomt met de kleur waar het as-teken van genomen werd.  Als het as-teken op meerdere kleuren ligt mag je de kleur kiezen . Dit as-teken plaats je vervolgens op je eigen spelersbord.  Elk as-teken heeft ook speciale acties of voordelen die je gedurende het spel kan gebruiken.

Fase 2 is plaatsen van sterrentegels.  Elke speler heeft een eigen stoffen zakje met hierin sterrentegels.  Je neemt 5 sterrentegels en plaats deze op je eigen spelersbord.  Een tegel is dubbelzijdig.  Eén zijde heeft een rode, groene, blauwe of bruine ster met 2, 3 of 4 lijnen en de achterkant heeft altijd een bruine ster met 1 lijn.  Het doel is om op je spelersbord de sterren en lijnen zo te verbinden dat alle lijnen van een ster verbonden zijn met andere lijnen.  Als dat zo is dan mag je een kristal nemen in de kleur van de ster.  Daarnaast is het ook van belang om zoveel mogelijk sterren in een afgesloten cluster te plaatsen, dit levert je extra punten op.

Fase 3 is het plaatsen van de werkers op het gezamenlijke bord.  Elke speler mag om beurt zijn werkers plaatsen en een actie uitvoeren. Zo kan je als actie kristallen op het pad plaatsen. Voor het aantal geplaatste kristallen krijg je punten.  Let wel bij het plaatsen van de kristallen moet de kleur van het kristal afwisselend zijn.  Een andere actie is het nemen van voedsel.  Je kan enkel voedsel nemen als er een verlicht pad naar dit voedsel leidt en je het aantal kristallen kan betalen dat hiervoor nodig is. De derde actie is het offeren van voedsel om punten te scoren.  De vierde actie is sterrenkijken.  Elke speler heeft op zijn eigen spelersbord een plaatsje hiervoor om één werker te zetten.  De laatste actie is het sterrenbeeld.  Op het eigen spelboord zijn er nog 3 speciale éénmalige acties, zijnde de 4de extra werker krijgen, 2 werkers terugnemen van het gezamenlijke spelbord zodat je deze nog eens kan gebruiken deze ronde en de laatste actie een extra telling van de sterrencluster.

Fase 4 is de voorbereiding voor de nieuwe ronde, dit uiteraard enkel tot en met ronde 4.

Zelf was ik aangenaam verrast van het spelmechanisme.  Je zal dus op je eigen bord goed moeten puzzelen om de nodige kristallen te krijgen die je nodig hebt om op het gezamenlijke bord je acties te kunnen uitvoeren.  Planning en inzicht is zeker nodig, het is geen spel dat je even speelt zonder een strategie uit te denken.

Dit spel is geschonken door Final Frontier Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 1 - 4
Leeftijd : vanaf 14 jaar
Speelduur : 60 minuten

Reacties

Populaire posts