White Hat
Als een informaticaleek leer ik meteen bij de eerste zin van de spelhandleiding al iets bij: namelijk dat een 'white hat' een andere benaming is voor het (me welbekende) concept van een ethische hacker. Iemand die in opdracht van bedrijven of organisaties bewust probeert in te breken in informaticasystemen en zo lekken of fouten in het systeem probeert op te sporen.
Doorheen het White Hat spel proberen de spelers tijdens de rondes hun waarde als hacker te bewijzen, nemen spelers het tegen elkaar op terwijl ze hun persoonlijke (gekleurde) "hoedtokens" door de cyberwereld van FBI-servers, internetcafés en digitale trackers loodsen. Kraak het systeem en steel de date voor iemand je ontdekt en betrapt !
Het spel speelt zich af op het dubbelzijdige (basis- of geavanceerde spel) spelbord, dat bestaat uit meerdere digitale 'ruimtes' (smartphone, user account, mailaccount, ...) waardoor de spelers navigeren. Een spelronde bestaat uit de startspeler die een (of meer) handkaart(en) (telkens van dezelfde rang) uitspeelt, waarna de andere spelers eveneens één kaart, of evenveel kaarten als de startspeler. De speler met hetzelfde aantal kaarten als de startspeler, maar met de hoogste rang wint de ronde. (Is de White Hat jokerkaart in het spel, dan wint de speler met de laagste uitgespeelde rangkaart).
Hierin zit ook de leuke twist van het spel: na het winnen van een spelronde beweeg je je token in de richting van de pijlen over het bord naar een nieuwe, niet-bezette ruimte (veld). Op sommige velden kun je een actie uitvoeren, terwijl elk veld is gemarkeerd met een puntenwaarde. Aan het einde van elke ronde tellen de spelers de waarden van de velden met hun pion op tot hun score. In tegenstelling tot de meeste andere rondespellen is het soms beter om het winnen van een ronde te vermijden als je pion daardoor naar een veld met een hoge waarde zou gaan. Aan het einde van het spel wint immers de speler die de minste punten heeft verzameld.
White Hat blijft uitdagend, aangezien geen twee spelletjes hetzelfde zijn: niet alleen is het spelbord, zoals gezegd, dubbelzijdig, ook de ruimtetegels zijn onderling wisselbaar. Els spel begint dus met een andere startopstelling. Krijg je geen genoeg van struinen doorheen de cyberwereld ? White Hat is een vernieuwde versie van Black Hat (van dezelfde uitgevers), en het doosje bevat een soloplayer modus dat de speler serieus aan het denken zet, en waarin hij het opneemt tegen het spelbord.
Dit spel werd geschonken door Dragon Dawn Productions en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.
Aantal spelers: 1 - 6
Leeftijd: vanaf 10 jaar
Speelduur: 30 - 45 minuten
Reacties
Een reactie posten