Nirvana

Nirvana, ontworpen door Chikasuzu, is een spel voor 2 tot 6 spelers, maar eigenlijk kunnen er meerdere spelers tegelijk spelen. Het spel maakt gebruik van dubbelzijdige bedrukte vellen die ruimtes tonen in 12 groepen van drie. Iedereen neemt zijn eigen vel en gedurende elk van de 12 rondes worden er drie standaard zeszijdige dobbelstenen gegooid en schrijft elke speler de drie gerolde nummers in willekeurige volgorde op in één van de lege groepen van drie op hun vel. Je noteert de nummers zodat ze in kolommen optellen tot 'kaarten' boven en onder de ruimtes op je vel. Wanneer de 12 rondes voorbij zijn, gebruiken de spelers de virtuele kaarten die ze hebben gemaakt om een troefspel te spelen.



Bij het troefspel 'speel' je of streep je de kaart of kaarten af terwijl je ze speelt. De volgende speler moet evenveel kaarten spelen met een hogere waarde dan wat jij hebt gespeeld. Dus, als ik bijvoorbeeld twee 3-en speel, dan kan jij alleen volgen door twee kaarten van waarde 3 of hoger te spelen; je kunt niet volgen door een hogere enkelvoudige kaart te spelen of een drietal. Uiteindelijk win je Nirvana door als eerste al je kaarten te gebruiken.

Omdat je strijdt om je hand leeg te spelen, zul je waarschijnlijk je kansen maximaliseren door de roll & write gedeelte van het spel te gebruiken om kaarten te genereren met hoge waarden en meerdere van hetzelfde nummer. De strategie kan echter variëren tussen spellen, omdat je de optie hebt om drie van de 24 meegeleverde 'Insight'-kaarten te gebruiken, elk met een regelvariant die het spel kan veranderen.



Roll & Write spellen verschijnen in hoog tempo en variëren enorm van zeer eenvoudig tot zeer complex. Nirvana behoort tot het lichtere variant, waardoor het een uitstekende keuze is om te spelen met beginnende spelers. Sommigen vinden het misschien vreemd om een kaartspel te spelen met alleen virtuele kaarten, maar Nirvana is verder eenvoudig, hoewel de complexiteit toeneemt wanneer je de Insight-kaarten introduceert. De Insight-kaarten dragen natuurlijk enorm bij aan de herspeelbaarheid van Nirvana. Een beperking in herspeelbaarheid is echter het beperkte aantal vellen in het blok dat in de doos zit. Maar als je snel een kopie neemt en dat kunt laten lamineren, ben je vertrokken voor een lange tijd.



De schrijfblaadjes van de spelers zitten verborgen achter een scherm, zodat het altijd een verrassing is welke speler het eerste al zijn kaarten wist af te vinken. Met 2 spelers is die verrassing niet zo groot. Het is ook moeilijker om terug aan de beurt te komen om die laatste kaart of kaarten af te vinken, als je niet veel meer keuze hebt. We beschouwen Nirvana als een leuk tussendoortje met het unieke dat het spel uit 2 delen bestaat : eerst het klassieke dobbelen en schrijven, en daarna je virtuele kaarten uitspelen.

Dit spel is geschonken door Korea Board Games en is vanaf november te spelen bij Het Geel Pionneke.


Aantal spelers : 2 - 6
Leeftijd : vanaf 8 jaar
Speelduur : 20 minuten



Reacties

Populaire posts