RoRop


Een houten spelbord en negenendertig houten blokjes (6 kleuren, zes stuks per kleur en 3 'blanco' blokjes): meer is er niet nodig voor een potje RoRop. Of, zoals de spelhandleiding ons belooft: het spel opstarten is makkelijk (door de beperkte spelregels), maar er terug mee stoppen is een pak moeilijker. Het eerste is alvast niet gelogen: de handleiding is beknopt en de opstelling snel in orde gemaakt. Plaats het spelbord diagonaal op tafel en plaats één blokje van elke kleur in de onderste rij van het spelbord. Vul hierna het bord op met alle overige blokjes zodat geen enkele kleur elkaar raakt (horizontaal - verticaal) en het spel kan beginnen.


Om de beurt nemen de spelers blokjes van eenzelfde kleur van de onderste rij uit het spelbord. In de eerste beurt is het logischerwijs maar één blokje, maar later in het spel kan de onderste rij meerdere blokjes van één kleur bevatten: spelers kiezen dan hoeveel blokjes ze nemen. Als het spelbord leeg gespeeld is eindigt het spel. De speler met de meeste punten wint. Hoe scoor je die punten vragen jullie je vast af ?


Dat hangt af van welke spelvariant je kiest. De basisversie is super gemakkelijk, en dus een instapspel voor de kleinsten: degene met de meeste blokjes wint. De 'gewone' variant telt de punten als volgt: 'het aantal verworven kleuren' x 'het aantal blokjes van de talrijkst verworven kleur' + 'het totaal aantal verworven blokjes'. In de expertversie is de formule hetzelfde, alleen is de 'aantal blokjes van de talrijkst verworven kleur' vervangen door 'het aantal blokjes van de eerst verworven kleur'. Kies dus heel goed welke kleur je als eerste van het spelbord neemt, en probeer hiervoor te voorspellen hoe de volgende blokjes gaan 'vallen'.

Het spel kent nog een tweede variatie, die als een soort van 'vier op een rij' voor gevorderden kan doorgaan. Hierbij start het spel met een leeg spelbord, en plaatsen de spelers in hun beurt ofwel een blokje uit de doos op het spelbord (bovenaan de rij zodat het naar beneden valt) ofwel nemen ze een blokje uit de onderste rij van het bord en plaatsen dit bovenaan de rij waaruit het onderaan uitgenomen is. De eerste speler die hierdoor met een willekeurige kleur vier op een rij bereikt roept 'RoRop' en wint het spel onmiddellijk.


Ook geeft de handleiding suggesties voor zelf spelvarianten met eigen spelregels te bedenken: zo kunnen de bijgeleverd blanco blokjes dienen als joker, als extra kleur, als strafpunten, ... Het stoffen zakje in het spel introduceren impliceert dat je niet kan kiezen welke kleur blokje je aan het spel dient te toe voegen. Laat de creativiteit de vrije loop en verzin je eigen RoRopspel !

Na enkele testrondjes kunnen we bevestigen dat hun baseline klopt: een potje RoRop is snel gestart, snel doorspeeld, en smaakt zeker naar meer ! 

Dit spel werd geschonken door Fulelu Edutainment Games en kan vanaf november gespeeld worden bij Het Geel Pionneke.

Aantal spelers: 2 - 4
Leeftijd: vanaf 8 jaar
Speelduur: 15 minuten



Reacties

Populaire posts